Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'p404_redirect' not found or invalid function name in /www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287 Koers houden en afstemmen
Sail2conect

Het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje; zeilen in Friesland met de prachtige zeeschouw van collega paardencoach én zeiler Roger Rutten. Deze zaterdag in oktober was het zo ver. De zon stond hoog aan de hemel en er stond een mooi briesje. Ooit heb ik in mijn jonge jaren twee zeilcursussen gedaan in de wateren bij Leeuwarden, dus ‘stuurboord vs bakboord’ hoefde niet meer uitgelegd te worden.

Vanaf het haventje van Sloten vertrokken we op de motor richting Friese meren en als nazaat van botenbouwers in Woudsend voelde ik me als de bekende vis. Het vertrouwde vlakke land, de rietkragen, de wind en het klotsen van het water. Op het open water werden grootzeil en fok gehesen.


Koers houden en afstemmen

IMG_0981Wil je aan het roer, het grootzeil touw vasthouden of de fokkenist zijn? Al zeilend werden door Roger mooie links gelegd met managen en koers houden: hoe doe je dat? Koers houden is niet alleen focus hebben op het doel in de verte. Je moet rekening houden met wind, windrichting, verlijeren van de boot, het verkeer op het water. Er is gemotoriseerd, met zeil, recreatie of beroeps, vaargeul, visplekken en rietkraag. Bovendien wil je het maximale effect van de wind in het grootzeil hebben. Afijn, een hoop zaken voor alleen al het onderweg zijn en dan hebben we het nog niet eens over het aanleggen. Bij een platbodem zorgen de zwaarden voor de koersvastheid in plaats van een kiel; een extra handeling aan boord. Je hebt de ogen en handen van een maatje echt nodig en je moet elkaar verstaan. Dat is in het werk natuurlijk niet anders. Je moet, met het doel voor ogen, met elkaar in contact staan. Als ‘kapitein’ ben je vooral bezig met bijsturen, gebruik te maken van de wind en te letten op mede vaargeul gebruikers.


Bewustwording

Op een gegeven moment had ik zowel het grootzeil als het roer in handen. De controle en verantwoordelijkheid van het koers houden, de veiligheid borgen en strak aan de wind varen voor snelheid. Mijn Friese bloed kroop door vergeten aderen. En daar kwam als een duveltje uit een doosje: “Niet alles in je eentje doen Mar”, en de spierpijn zette in. Dat is een prachtig element: te veel in eigen hand willen houden, alsof het alleen dan goed komt. Dat is zwaar en onnodig. Samenwerking en afstemming is een mooie gelegenheid om het contact te houden, te vertrouwen, los te laten, de juiste taal te vinden en ook duidelijk te zijn voor anderen. En vooral: plezier hebben! Want dat was de insteek: iets doen waar je plezier aan beleeft, bezig zijn en delen.

Al zeilend en coachend kom je altijd uit bij jezelf, bij de interactie, bij de beweging en het bijsturen daarin. Het neven-effekt van zeilen is het schommelen, de golfjes op het water, de beweging van het schip. Het lichaam is actief bezig met balans en horizon, iets dat je op een stoel op kantoor makkelijk vergeet. Een aanrader, als je je ‘managementstijl’ wil verfijnen en toe bent aan een masterclass. “Laat hier jouw reactie achter

Twitter