Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'p404_redirect' not found or invalid function name in /www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287 Hoe één paardencoaching sessie leidt tot een mooie blog - Management by Horses
de kracht van paarden

 

Deze blog, geschreven door Jeanet Walraven, beschrijft niet alleen hoe één paardencoaching sessie leidt tot een mooie blog maar vooral de kracht van paardencoaching. Ook nog eens omschreven met erg mooi gekozen woorden.

 

 

Iets over paarden en hun vaardigheden

De communicatie over en weer (interactie) met het paard zorgt ervoor dat je onbewuste (communicatie) processen zichtbaar worden. Daardoor ga je authentiek en in het “hier en nu” communiceren. Met een paard maak je aspecten tastbaar en direct inzichtelijk: dat lukt nooit in een 1 op 1 gesprek of training.
Werken met mensen is verbinden en communiceren en afstemmen. Kun je met het paard en zijn systeem verbinden en afstemmen, dan kun je dat ook goed met mensen. Daarbij dwing je niks af of leg je niks op of krijg je niks mee: het paard beslist zelf. Jouw houding en gevoel en hoe het paard dat ervaart, bepaalt de interactie.

 

Waarom is paardencoaching zo krachtig?

Paarden zijn groepsdieren die streven naar balans in hun eigen groepssysteem. Elke disbalans wordt direct opgemerkt, omdat het “systeem” steeds naar een eigen evenwicht zoekt. Want die vaardigheid draagt bij aan hun (groeps)veiligheid. Omdat het paard is ingesteld op balans binnen het groepssysteem, raakt het bij de cliënt direct het gebied waar het paard die disbalans ervaart. Er ontstaat dus reactie binnen het systeem. Want, zoals wel vaker binnen de paardencoaching gezegd wordt:

The horse knows. He knows if you know. He also knows if you don’t know” 
Wat dat met je doet, heeft altijd met gevoel te maken. En dat is eigenlijk niet in woorden te vatten. De prachtige blog van Jeanet Walraven doet dat wel, waarbij ze tovert met woorden:):)

 

 

 

 

Een bijzondere ervaring met paardencoaching

Dat social media een mooi medium is,  bleek weer eens toen ik een tweet van Roger Rutten opving over paardencoaching.
Blijkbaar meant to be, want binnen een mum van tijd hadden we een afspraak gemaakt en stond ik daar in de wei bij de 2 paarden, Sterre en Seno, van Roger en Linda.
Vol verwachting klopte mijn hart en keek ik reikhalzend uit naar deze ontmoeting. Ik heb tot mijn 12e een eigen pony (Blacky) gehad en als jong meisje was mijn pony mijn ziel en zaligheid. Al mijn emoties deelde ik met haar, als ik blij was huppelde ze met me mee, als ik verdrietig was, zocht ik bij haar troost, als ik boos was, renden we in rengalop we over de langgestrekte velden om de boosheid weer tot bedaren te brengen. Onvoorwaardelijk waren we met elkaar verbonden. Mijn hart brak dan ook in miljoenen stukjes uiteen, toen ik op een gegeven moment afscheid van haar moest nemen. Daarna heb ik nog wel een tijdje bij een manege paard gereden, maar dat kon in de verste verte niet compenseren wat ik met Blacky had en had ik de liefde voor paarden min of meer verdrongen.

 

 

 

Kennismaken met de paarden

Ik had al veel gehoord over paardencoaching en was heel erg nieuwsgierig naar wat deze dag bij Roger en Linda mij ging brengen, vooral wat de verbinding met de paarden met mij zou doen. Na eerst een mooie ontmoeting met deze 2 nog voor mij onbekende, maar bijzondere mensen, Roger en Linda, kwam de kennismaking met de paarden. Al op het moment dat ik de paarden naderde, merkte ik al dat de spanning in mijn lichaam toenam. Mijn hart begon sneller te kloppen bij het naderen van de wei, een opgetogen gevoel van diepgaande blijdschap en tegelijkertijd voelde ik die brok in mijn keel.

Sterre en Seno zagen ons in de verte al uit de auto stappen en stonden ons bij het hek op te wachten.
.
Persoonlijke coaching met paarden
.
.
Ook de paarden in de aangrenzende wei kwamen nieuwsgierig een kijkje nemen wie er daar bij het hek stond. In het moment dat we daar aankwamen, gebeurde er al zoveel wat mij normaal gesproken nooit zou zijn opgevallen. Het is toch normaal dat paarden naar hun eigenaar toekomen en je begroeten. We zien wat we kunnen zien en horen wat we kunnen horen, bleek! Terwijl ik dacht dat we daar onschuldig stonden te praten en kennis te maken met de paarden, vond er ondertussen zoveel plaats, waarvan achteraf pas die spreekwoordelijke kwartjes vallen. Waarschijnlijk ook omdat ik het vanuit mijn ratio probeer te verklaren en juist hierbij het gevoel zo belangrijk is.

Paardenkracht

Wat er vervolgens in die wei gebeurde, is voor mij nog moeilijk in woorden te omschrijven. Simpelweg, omdat ik de woorden hiervoor nog niet ken.
Het is een taal die op een ander dieper niveau wordt gesproken dan het gesprek, dat we in het dagelijkse (oppervlakkige) verkeer met elkaar voeren. Een taal die niet uit een woordenboek of boek te halen valt, maar die zich ontwikkelt naarmate je met dit soort bijzondere ervaringen bezig bent. Er is hier sprake van een energetisch krachtenveld wat zich vormt aan de hand van de omgeving, je energieniveau, gedachten, verbindingen die gemaakt worden en je gevoelens op dat moment.
.
.

Verbinding maken

Terwijl we de wei in liepen, voelde ik dat het veld in kracht toenam en dat er heel veel om me heen gebeurde, wat ik niet kan benoemen. Ik voelde de aanwezigheid van het veld door de spanning die ik voelde in mijn lichaam en de emoties die spontaan naar boven kwamen. Omdat ik niet wist wat me overkwam, ging ik proberen met mijn ratio te verklaren wat ik zintuiglijk waarnam: ik zag dat de paarden naar me toekwamen en weer wegliepen, ik zag de bemoedigende knikjes van het hoofd van het paard, ik zag dat op een gegeven moment alle paarden om me heen stonden, ik hoorde de wind in de bomen, ik hoorde de stem van Roger en ik hoorde de ademhaling van de paarden, ik rook de geur van het gras en de paarden.
Aan de hand van de terugkoppeling die ik van Roger kreeg terwijl we daar stonden, kon ik verbinding maken met die spanning in mijn lichaam, de emoties en de paarden. De paarden gaven de bevestiging op wat ik voelde of juist niet voelde door weg te lopen, naar me toe te komen, een duwtje met hun neus te geven of met z’n allen om me heen te komen staan. Fantastisch!
De verbinding met een paard gaat dwars door alles heen. Het paard voelt alles en reageert op hoe jij je voelt, wat je doet, wat je denkt, zonder dat je daar eigenlijk iets voor hoeft te zeggen.
Een zeer bijzondere ervaring met vele inzichten.
.
.
.
.
Een aanrader voor iedereen om eens met paardencoaching kennis te maken. Het plaatje was niet compleet geweest zonder de bijzondere ontmoeting met Linda van Silfhout en Roger Rutten.
Dank jullie wel voor deze onvergetelijke ervaring.
.
.
.
Wilt jij ook de kracht van paardencoaching ervaren? Maak dan nu een afspraak.


Laat hier jouw reactie achter

Twitter

Logo Management by Horses

"Management by Horses lost issues op en creëert bevlogenheid bij mensen en energie binnen organisaties."

Management by Horses

+31 (0)620620404
roger@managementbyhorses.nl

facebook  twitter-2  linkedin  youtube  google-plus