Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'p404_redirect' not found or invalid function name in /www/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287 Wat jij allemaal van de paarden leert, zelfs als je er niet in gelooft
wat je van paarden leert

Niet iedereen weet wat de paarden aan coaching vaardigheden in huis hebben. Of staat sceptisch tegenover de berichten en effectiviteit wat over paardencoaching wordt gemeld. Ik probeer een sessie te beschrijven en zo laten zien wat je van de paarden leert.


Paardencoaching sessie

Het is een prachtige zonnige dag. Ik bespreek met mijn bezoek leuke gespreksonderwerpen, uiteraard met een lekkere kop koffie erbij. Ook hoe ik leerdoelen uit een training vertaal naar een op maat ontwikkelde paardencoaching dag, en wat de rol en taken zijn van een paardencoach. Denk hierbij aan:

  • Het waarborgen van de fysieke veiligheid van de coachee(s)
  • Het begeleiden cq. vertalen van het eigen gevoel van de coach en signalen van het paard naar de coachee(s) toe
  • En vooral niet te vergeten de emotionele veiligheid van de coachee(s).

Want ik heb recentelijk een paardencoaching traject meegemaakt waarbij betreffende coachee, erg onverwachts, met tranen over zijn wangen geheel emotioneel vast liep. De coachee stond naast het paard en hoefde zich alleen (maar) voor te stellen.  Dan loop je als coach direct over een heel dun lijntje waarbij je exact de juiste dingen (of juist niets) moet doen.
Primair, omdat wordt geappelleerd op de onderliggende en onbewuste gevoelslagen komen hulpverleningsvaardigheden direct om de hoek kijken. Daarnaast beklijft een gebeurtenis of opgedane indruk pas dagen of weken later. Als dat emotionele impact heeft, is passende nazorg bieden in onze optiek vanzelfsprekend en is daarvoor ook de (hulpverlenings)kennis en -ervaring aanwezig.


Wat je van de paarden leert

Ik sta met mijn coachee in de wei, het begint toch een beetje te druppelen. De coachee is gepokt en gemazeld in het coaching- en relatie werk met meer dan 30 jaar ervaring. De coachee maakt contact met de paarden. Seno, mijn PRE ruin, komt direct kennismaken. Hij loopt redelijk snel de “persoonlijke” ruimte in van de coachee. Dat vindt de coachee prettig omdat het de coachee het gevoel geeft niet te worden genegeerd. Iets wat in het verleden wel vaker gebeurde.

Contact maken

Na deze kennismaking leg ik uit hoe je contact maakt met Seno. De coachee krijgt de vraag om dat contact met Seno te maken en hem 20 meter mee te nemen in de richting van coachee’s keuze. Dat lukt maar gedeeltelijk. Na 2-3 meter loopt Seno niet meer mee. Tot 2 keer toe. Ik vraag aan de coachee wat er nu bij hem op komt. De coachee zegt dat beeld te herkennen. Bij veel van zijn productontwikkeling geeft hij redelijk snel de inspanning op.

Opdracht voor de coachee

Ik definieer op dat moment de volgende opdracht: “Nu stel je voor dat Seno jouw product is. Leid hem nu naar de door jouw gewenste richting.”
De coachee haalt diep adem. Hij krijgt een krachtige blik rond zijn mond, stapt met zelfvertrouwen en doelgericht naar Seno toe. En ja hoor, Seno loopt nu dik 5-6 meter mee. Ik vraag weer aan de coachee hoe dat voelt:  “Ja ik zie het. Ik moet met meer energie en vastberadenheid mijn product in de markt zetten” is zijn conclusie.
Voordat ik die vraag stelde,  loopt Seno wel 70 meter naar een ander stuk wei.
Ik beschrijf aansluitend dit beeld naar de coachee toe: “Je product staat nu geheel ergens anders. Wat doet dat met jou?”. De coachee valt helemaal stil. Ik hoor en voel het kraken. “Tja….(stilte)…..  de markt zit niet op mij te wachten. Ik moet uit mijn comfortzone treden, naar de markt toe gaan. Laten weten dat ik er ben”.

Samen genieten we nog even van de druppels op ons gezicht en de paarden die in de wei grazen.

Wilt je ook meer leren over jezelf?Laat hier jouw reactie achter

Twitter